Zie nog maar eens glazenwassers te krijgen. Tijdens de bijeenkomst van het glazenwasserssegment AWOG van brancheorganisatie OSB onlangs werd overduidelijk dat de arbeidsmarkt uit zijn voegen knapt. “Je zult dus mensgericht moeten organiseren.”
Peter Rietbroek, voorzitter van het glazenwasserssegment, trapte af met de constatering dat er geen ramen in het zaaltje in het oude gebouw van de VARA in Hilversum waren. “Dat leidt alleen maar glazenwassers af”, grapte hij. Hij stelde vervolgens een nieuw bestuurslid voor: Edwin Mol van Friss Dienstverlening. Bij het noemen van de actualiteiten gaf Rietbroek ook aandacht voor de sluiting van de opleidingslocatie voor glazenwassers in Arnhem. “Arnhem blijft open tot eind van het jaar.”

Glenn van der Burg: “Werk maakt gelukkig en gezond”
Werkgroep aan de slag om alternatieve locaties te vinden
Een werkgroep met Ilse Mariën (OSB), Karin van Elten (Glazenwasserij Van Elten), Michiel de Reus (Int-Ext Glasbewassing), Peter Meijboom(Meijboom Dienstverlening), Peter Bannink (RAS) en Bart van Weegberg (SVS) is hard aan het werk om alternatieve locaties te vinden. Rietbroek: “Er is zicht op twee locaties, misschien zelfs drie.” Het advies van de werkgroep over die locaties wordt in april voorgelegd aan het bestuur van de Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche. “We zijn hoopvol gestemd dat we op tijd alternatieve locaties werkend hebben.”
Bij vierjarige cao zou pakket duurder uitpakken
OSB start in kwartaal twee van dit jaar een arbeidsmarktcampagne. Rietbroek: “Daarbij is ook oog voor de verschillen tussen schoonmakers en glazenwassers. Het wordt vooral een online campagne, met de nodige social media. Bedrijven kunnen daarbij zelf aanhaken en mensen werven.” Ook de aankomende cao-onderhandelingen kwamen aan bod. Aan het einde van dit jaar verloopt de huidige cao. Een glazenwasbedrijf zag een langer durende cao, bijvoorbeeld van 4 jaar, wel zitten. Dat in plaats van de huidige 2 jaar. OSB-voorzitter Piet Adema reageerde: “We hebben daar bij de vorige cao-onderhandelingen naar gekeken, maar de vakbonden wilden dat niet. Omdat het moeilijk inschatten is wat de situatie na twee jaar is. En voor die onzekerheid vragen ze begrijpelijk financiële compensatie. Dan zou de cao dus duurder uitvallen.”
Ook zorgen over btw-verhoging van 6 naar 9 procent
Rietbroek uitte ook zijn zorgen over de btw-verhoging, van 6 naar 9 procent, die in het Regeerakkoord is afgesproken. “Die gaat per volgend jaar in. Dit speelt vooral bij het binnenwerk bij VVE’s en zorgcentra. We zijn aan het lobbyen of we een uitzondering kunnen krijgen. Het zou zonde zijn als door deze maatregel de frequentie van de glasbewassing wordt teruggebracht.” Peter van Gogh en Michiel de Reus van de technische commissie van AWOG lieten vervolgens een filmpje zien van een methode om met touw en een katrol – rescue harnas – te ontsnappen uit een benarde situatie. Van Gogh: “Zou dit ook iets voor ons kunnen zijn? Na aanpassing van de methode aan onze situatie uiteraard. Zo zou er meer touw moeten zijn en er zou een ankerpunt in de gevelonderhoudsinstallatie moeten komen.” Besloten werd dat de methode van ontsnappen en beredderen verder wordt onderzocht.
Filmpje van de beredderingsmethode
Bijdragen aan iets dat groter is dan jezelf
Na de pauze was het de beurt aan spreker Glenn van der Burg. Als oprichter van People Power werkt hij elke dag aan mensgericht organiseren. “Werk maakt gelukkig en gezond”, stelde hij. “Als medewerkers betrokken zijn, loont dat voor bedrijven. Ondernemingen met een hoge medewerkersbetrokkenheid boeken 12 procent meer winst, kennen 18 procent meer productiviteit en 27 procent minder ziekteverzuim. Daarnaast is de klanttevredenheid er 12 procent hoger.” Alle reden om te kijken waar werknemers blij, betrokken en bevlogen van worden. Hij somde op langs de woorden waarom, wie, hoe en wat. “Het waarom staat voor het waarom van je werk. Je wilt aan iets bijdragen dat groter is dan jezelf. ‘Wie’ staat voor een diepgewortelde verlangen van mensen om ergens bij te horen. In invoelen en communiceren zit onze kracht. ‘Hoe’ staat voor de wens om je eigen ding te kunnen doen. ‘Wat’ staat voor vakmanschap. Het zit in ieder van ons om het elke dag wat beter te willen doen.” ‘Waarom’ gecombineerd met ‘wat’ staat voor bevlogenheid. ‘Wie’ en ‘hoe’ maakt samen betrokkenheid.

Ondernemers gingen met elkaar in gesprek over waar zij blij van worden in hun werk.
Leer je eigen medewerkers kennen
Door naar de praktijk van specialistische reiniging. Mariëlle Goudbeek van Dros Schoonmaakdiensten vertelde hoe ‘haar’ bedrijf mensgericht organiseren oppakt. “Leer je eigen medewerkers kennen. Wat speelt er bij hen? Wat hebben ze nodig om hun werk goed te kunnen doen? De mens staat daarbij centraal.” Dros begeleidt nieuwe medewerkers. “Neem daar de tijd voor, zeker in de eerste drie weken”, gaf ze als tip. “Dat is belangrijk om je verloop in te dammen.” Om instroom van nieuwe medewerkers te realiseren, legt het bedrijf contact met scholen. “ROC’s niveau 1 en 2 en praktijkscholen. We bieden de scholen, maar ook het UWV en leerbedrijven stageplekken aan.” Goudbeek gaf ook antwoord op de vraag wat medewerkers willen in hun werk. “Ontplooiing, flexibiliteit, energie krijgen van het werk, waardering en niet in de laatste plaats zekerheid.” Dros gaat daarom sneller over tot een vaste dienstbetrekking. “Belangrijk om mensen over de streep te trekken.”
Sturen en reguleren wordt coachen en faciliteren
Laetitia Simonis van Dolmans Specialistische Reiniging vertelde over het verschil in leidinggeven tussen nu en vroeger. “Was het eerder command and control, nu gaat het om het geven van regelruimte. Nu stuur je op vertrouwen. Als je snel iets wilt weten, maak je gebruik van sociale netwerken. Nu is het dus belangrijker dan ooit dat je goed kunt communiceren. Want je bent wie je kent.” Sturen en reguleren wordt zo coachen en faciliteren. “Om het beste van medewerkers naar boven te halen. Zodat ze autonoom en zelfsturend hun werk kunnen doen.” Zo komen de beste ideeën naar boven. Simonis vertelt over een schoonmaakmedewerker die in een hele grote kantoortuin had bedacht om de muis na schoonmaak van de bureaus over het beeldscherm te hangen. “Zo kon ze de volgende dag precies zien welke bureaus ze niet meer schoon hoefde te maken. Slim.” Stuur op output, stelde Simonis dan ook. “Laat daarbij de klantwaarde leidend zijn.”
Bijeenkomsten OSB
OSB houdt de komende periode de volgende bijeenkomsten:
26 april De algemene ledenvergadering
8 oktober De ledenbijeenkomst Gevel
5 november De AWOG-ledenbijeenkomst
Mensgericht organiseren gaat over interesse en aandacht

Mensgericht organiseren gaat volgens Laetitia Simonis ook over het toelaten van emoties.
Mensgericht organiseren gaat volgens Simonis ook over het toelaten van emoties. “Dat gaat over interesse en aandacht. Als een medewerker moet huilen, dan moet dat kunnen. Ik heb liever iemand die zich kwetsbaar opstelt, dan iemand die gesloten is. Als mensgerichte organisatie moeten we kunnen omgaan met emoties.” Daarnaast moet een leidinggevende zich af en toe hard opstellen. “Als er rotte appels zijn in een groep, moet je, juist voor het werkklimaat van de mensen die betrokken en bevlogen zijn, ingrijpen. Dat kan niet anders.” Mensgericht organiseren kan volgens Simonis soms zo ver gaan dat er afscheid wordt genomen van een klant. “Bijvoorbeeld omdat er geen klik is. Want onze medewerkers moeten zich ook op hun plaats voelen. Als klanten op een onbehoorlijke manier met onze medewerkers omgaan, is er maar één oplossing.” Tot slot constateert Simonis dat de toon wordt gezet bij de leiding. “Als wij niet het goede voorbeeld geven, wie dan wel? Dus een uitbrander als het nodig is, maar dan ook het compliment als dat verdiend is.”
Lees ook
AWOG-bestuur uitgebreid met Jeanette Voogt en Edwin Mol
OSB lanceert CAO Schoonmaak App
Geef een reactie