Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Wederom meer mondkapjes in de natuur door mondkapjesplicht

De mondkapjesplicht die begin november is heringevoerd, zorgt wederom voor een toename aan zwerfafval. Dat laat Nederland Schoon weten in een dringende oproep aan iedereen in Nederland.

Zwerfkapjes

Nederland Schoon hoopt met de oproep mensen bewuster te maken hun mondkapjes niet bewust of onbewust in de natuur weg te gooien. Veel mondkapjes vallen namelijk uit tassen en jaszakken zonder dat de mensen dat zelf doorhebben. Door middel van data uit de app Litterati signaleert Nederland Schoon een toename van het aantal zwerfkapjes. In die app brengen gebruikers zelf zwerfafval in beeld. Hieruit bleek ook dat er in de maanden zonder mondkapjesplicht veel minder mondkapjes eindigden als zwerfafval. Mondkapjes zijn niet biologisch afbreekbaar, dus ze blijven nog lang in de natuur liggen.

Gebruik herbruikbare mondkapjes

In hun oproep spoort Nederland Schoon iedereen aan gebruik te maken van herbruikbare mondkapjes. Directeur Helene van Zutphen vertelt dat mensen over het algemeen minder achteloos omgaan met herbruikbare maskers in vergelijking met wegwerpkapjes. Als mensen toch gebruik willen blijven maken van wegwerpkapjes, adviseert de stichting die direct na gebruik weg te gooien.

Mondkapje in de top 10

Bij de Landelijke Opschoondag afgelopen maart kwam het mondkapje op nummer 7 binnen in de top 10 meest gevonden zwerfafval en ook tijdens de World Cleanup Day was het mondmasker vaste prik. Dat was opmerkelijk, aangezien de mondkapjesplicht al in juni was opgeheven. Dit laat echter wel zien dat als we nu niet beter omgaan met onze mondkapjes, we nog jaren na de coronacrisis mondkapjes in de natuur kunnen vinden.

Overheid begint campagne over mondkapjesplicht

Overig Verdieping

Overheid begint campagne over mondkapjesplicht

De overheid begint vrijdag met een publiekscampagne om mensen te wijzen op de mondkapjesplicht, die dinsdag ingaat. Vanaf dan is het voor iedereen ouder dan 12 jaar verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten.Volg Service Management op LinkedIn:
Wanneer is welk mondmasker geschikt?

Hygiëne Verdieping

Wanneer is welk mondmasker geschikt?

Mondmaskers. De discussie erover wordt breed gevoerd, maar dat gebeurt niet altijd door inhoudelijke experts. Tot 23 juni jongstleden dan, want toen organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde het seminar ‘Van Schijnveiligheid naar veiligheid. Wanneer is welk mondmasker geschikt?’Volg Service Management op LinkedIn:
Gemeenten mogen experimenteren met mondkapjesplicht

Hygiëne Nieuws

Gemeenten mogen experimenteren met mondkapjesplicht

Als het aantal coronapatiënten “aanzienlijk stijgt”, kan het Outbreak Management Team (OMT) het mondkapjesadvies heroverwegen. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volg Service Management op LinkedIn:
Adembescherming inkopen? Hier moet je op letten

Hygiëne Nieuws

Adembescherming inkopen? Hier moet je op letten

Door Covid-19 hebben organisaties in sneltreinvaart nieuwe adembeschermingsproducten als mondkapjes en mondmaskers moeten aanschaffen. Dat leidde soms tot vreemde keuzes en niet zelden tot de aanschaf van een verkeerd product. Want de inkoop van deze persoonlijke beschermingsmiddelen vraagt veel kennis.Volg Service Management op LinkedIn:
Blog Paul Harleman: Mondkapjesmode

Hygiëne Blog

Blog Paul Harleman: Mondkapjesmode

Een nieuw fenomeen verovert noodgedwongen de wereld: mondkapjes. In sommige “ver weg megasteden” al lang algemeen goed, vanwege de enorme luchtvervuiling. Maar nu ook op andere plaatsen in de wereld komen ze er aan. Mochten we in het verleden ons gezicht niet bedekken, nu moet het.Volg Service Management op LinkedIn:

Nieuws

Duurzaam

Partners