Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Schoonmakers op Schiphol hebben baat bij afwisselen taken

Schoonmaakwerk is fysiek zwaar werk. Daarom hebben schoonmaakbedrijven, werkgeversorganisaties, vakbonden en Schiphol in 2020/2021 samen een onderzoek laten uitvoeren naar duurzame inzetbaarheid. Tijdens de pilot viel op dat veel schoonmakers hun lichaam ergonomisch niet goed gebruikten.

Duurzame inzetbaarheid betekent dat er gekeken wordt hoe mensen tot hun pensioen gezond en met plezier hun werk kunnen doen. Uit het onderzoek onder schoonmaakmedewerkers op Schiphol bleek dat schoonmakers vaak soortgelijke werkzaamheden moeten uitvoeren en dus steeds dezelfde bewegingen maken. Hierdoor kan overbelasting ontstaan. Taken afwisselen zou een oplossing kunnen zijn om dit te voorkomen.

Pilot

Om de proef op de som te nemen, is eind 2022 een pilot gehouden. Groepjes schoonmakers op Schiphol kregen drie maanden een aangepast werkrooster, waarbij zij ook andere werkzaamheden deden dan normaal. Tijdens de pilot werd gemeten of dit effect had op hun lichamelijke belasting, motivatie, betrokkenheid en werkplezier.

Belasting minder na wenperiode

Uit de pilot bleek dat de medewerkers in eerste instantie vonden dat het doen van verschillende taken juist meer belasting gaf. Dat kwam doordat ze moesten wennen aan de nieuwe werkzaamheden. Na de wenperiode werd deze extra belasting weer minder. Hoewel er een klein positief effect op lichamelijke belasting is gemeten, was de totale ervaring voor iedereen anders. Een deel van de schoonmakers vond het leuk om nieuwe dingen te leren. Andere factoren bleken ook belangrijk, bijvoorbeeld onderlinge samenwerking, betrokkenheid van leidinggevenden en kwaliteit van het werk.

Training ergonomie

Veel schoonmakers gebruikten hun lichaam ergonomisch niet goed, zo bleek verder tijdens de pilot. Daarom is er voor de schoonmakers een extra training ergonomie georganiseerd. Een goede werkhouding is belangrijk om lichamelijke klachten te voorkomen. Dit vraagt om voortdurende aandacht van zowel de schoonmakers als de leidinggevenden.

Het vervolg

De betrokken schoonmaakbedrijven ISS, Hago, Asito en Raggers bespreken de komende maanden de uitkomsten van deze pilot en beslissen dan of en hoe ze met dit onderwerp verder gaan. Ook wordt nagedacht wat Schiphol als opdrachtgever kan doen om de werkomstandigheden van de schoonmakers op Schiphol zo goed en gezond mogelijk te maken.

Atalian krijgt Social Return Award voor goed werkgeverschap

Ondernemen Nieuws

Atalian krijgt Social Return Award voor goed werkgeverschap

Schoonmaakbedrijf Atalian maakt zich sterk voor het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en zorgt daarbij voor een goede, professionele begeleiding. Dat is opgevallen en leidde tot de uitreiking van de Social Return Award. Wethouder Carine Bloemhoff van de gemeente Groningen overhandigde de prijs.
Schoonmaaksector krijgt een nieuw kwaliteitsmeetinstrument

Branche Nieuws

Schoonmaaksector krijgt een nieuw kwaliteitsmeetinstrument

Herman Kok gaat een nieuw meetinstrument ontwikkelen voor schoonmaakkwaliteit. Hij heeft hiervoor opdracht gekregen van Vereniging Schoonmaak Research en Schoonmakend Nederland. De huidige VSR-metingen, destijds ontwikkeld door TNO, meten de technische schoonmaakkwaliteit.
Schoonmaakbedrijven zetten beste beentje voor tijdens NLdoet

Duurzaam Nieuws

Schoonmaakbedrijven zetten beste beentje voor tijdens NLdoet

Het Oranje Fonds houdt elkaar jaar in maart de landelijke vrijwilligersactie NLdoet. Doel is om mensen te motiveren om ook een een dag vrijwilligerswerk te doen en zo te ervaren hoe dit is en hoe je op deze manier wat voor iemand anders kunt betekenen. Ook medewerkers van schoonmaakbedrijven als Atalian Nederland en Alpheios hebben afgelopen weekend vrijwillig hun handen uit de mouwen gestoken.
Blog Rogier Coppejans: Flexibel en open minded blijven denken

Duurzaam Blog

Blog Rogier Coppejans: Flexibel en open minded blijven denken

Je hoeft geen helderziende te zijn om te beseffen dat er in de schoonmaakbranche iets moet veranderen. Dat stelt Rogier Coppejans, eigenaar CSS schoonmaak. "Want als je blijft vragen wat je vroeg, blijf je krijgen wat je kreeg. En dat gaat in onze business niet meer." In deze blog legt hij zijn visie uit.
Medewerkers 1nergiek gaan met plezier naar hun werk

Ondernemen Nieuws

Medewerkers 1nergiek gaan met plezier naar hun werk

Meer trots, meer betrokkenheid en meer tevredenheid: medewerkers van schoonmaakbedrijf 1nergiek geven hun werkgever een mooi cijfer: een 8,09. Dat blijkt uit het medewerkerstevredenheid 2022. Het vorige onderzoek over 2020 leverde een rapportcijfer op van 7,84.

Nieuws

Duurzaam

Partners