Wil jij schoonmaakproducten testen?

Word lid van ons testpanel!

Blog Schoonmaken met alleen water: een groen sprookje (Pim Hilgerdenaar)

Het moet allemaal groener. Ook in onze branche. Dus zie je meer en meer groene initiatieven opkomen. Zo hoor je nu steeds vaker bedrijven claimen dat ze ook goed kunnen schoonmaken met alleen water. Dus zonder chemie. Voorwaarde is dat het water geïoniseerd is en de schoonmaak moet gecombineerd worden met microvezeldoeken. Dat is beter voor het milieu, zeggen ze en dat is punten scoren bij de aanbesteding!

Maar het is natuurlijk een sprookje. Want water lost geen vet op, hoe geïoniseerd het ook is. Kijk maar eens op een regenachtige dag naar de grond van een pompstation. De stenen glimmen en waterdruppels trekken naar elkaar toe, maar het vet blijft liggen. Bovendien, probeer meer eens met alleen water kalk of urinesteen in een douche- of toiletruimte los te weken. Succes.

Vervuilend

En in combinatie met een microvezeldoek is het al helemaal geen groene oplossing. Sterker nog: het is vervuilend. Microvezels laten microplastics achter in het water. Via het oppervlakte water komen die in ons eten en uiteindelijk in ons lijf terecht.

Wat er gebeurt als je schoonmaakt met alleen water en microvezeldoeken, is dat het vuil wordt uitgesmeerd

Wat er wel gebeurt als je schoonmaakt met alleen water en microvezeldoeken, is dat het vuil wordt uitgesmeerd. Daardoor lijkt het oppervlak schoner, maar dat is het niet. Het gevolg daarvan is dat je periodiek vaker moet schoonmaken met sterkere chemie om het wel goed schoon te krijgen. Tel uit je milieuwinst.

Pim Hilgerdenaar, directeur van Crohill

Geen sprookjes voorschotelen

Er is niks mis met sprookjes. Ze werden vroeger verzonnen om mensen een wijze les mee te geven of een diepere waarheid te leren. Maar laten we onze opdrachtgevers geen groene sprookjes voorschotelen. Er zijn genoeg structurele, duurzame oplossingen voorhanden. Die kosten misschien iets meer moeite en ja, soms iets meer geld. Maar daarmee helpen we onze opdrachtgevers echt verder en bewijzen we het milieu pas echt een dienst. De winst die we met deze oplossingen behalen is vele malen groter dan die paar punten in de aanbesteding. Dat is ook een waarheid. En we hebben geen mooi verhaaltje nodig om dat te snappen.

Pim Hilgerdenaar is directeur van Crohill, een groothandel in schoonmaakmiddelen en leverancier van de schoonmaakmethode Smart Cleaning.

Dimensio neemt Vegem Industriële Verpakkingen over

Ondernemen Nieuws

Dimensio neemt Vegem Industriële Verpakkingen over

Waar eerder Mapack Packaging Solutions en D.J. Hoogstraten Verpakkingsmaterialen zich bij de groep hebben gevoegd, meldt Dimensio, ook toeleverancier aan de schoonmaak, ditmaal de overname van Vegem Industriële Verpakkingen uit Asten.
Facilicom Group behaalt niveau 3 CO2-prestatieladder

Duurzaam Nieuws

Facilicom Group behaalt niveau 3 CO2-prestatieladder

Facilicom Group en zijn divisies (waaronder schoonmaakbedrijf Gom) hebben onlangs van DEKRA een certificaat uitgereikt gekregen voor het behalen van niveau 3 op de CO2-prestatieladder. Daarmee ligt de dienstverlener op koers om te beantwoorden aan de eigen ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 te reduceren tot nul.
Greenspeed ondersteunt ontwikkeling van IoT microplastics filter

Middelen & materialen Nieuws

Greenspeed ondersteunt ontwikkeling van IoT microplastics filter

Tijdens het wassen van synthetische vezels, zoals een fleecetrui, komen microplastics vrij. Om te voorkomen dat deze deeltjes in het milieu terechtkomen, bedacht Nederlands ontwerpbureau MarcelvangalenDesign een microplastics filter voor in de wasmachine. Greenspeed ondersteunt het initiatief. "Deze samenwerking is ongetwijfeld een goede match", aldus de fabrikant en leverancier van schoonmaakoplosisngen. "Waarbij we ons richten op het beschermen van het milieu en de gezondheid van de mens."
HYGENIQ genomineerd voor Benelux Office Products Awards 2021

Middelen & materialen Nieuws

HYGENIQ genomineerd voor Benelux Office Products Awards 2021

HYGENIQ, de Enschedese producent van duurzame schoonmaakmiddelen, is door de jury van de Benelux Office Products Awards 2021 genomineerd voor maar liefst drie awards. Het bedrijf maakt kans op een Innovation Award, Sustainable Products Award en een Healthy Work Products Award. De winnaars worden 7 oktober bekend gemaakt.
NVZ: "Illegale desinfectiemiddelen gevaar voor volksgezondheid"

Middelen & materialen Nieuws

NVZ: "Illegale desinfectiemiddelen gevaar voor volksgezondheid"

Volgens NVZ zijn er nog veel illegale desinfectiemiddelen in omloop. De organisatie waarschuwt ervoor dat het gebruik van deze middelen kan leiden tot schijnveiligheid of zelfs gevaarlijke situaties. "Je zet hiermee de volksgezondheid op het spel."

Nieuws

Duurzaam

Launching Partners