Nomineer jouw schoonmaker / team / leidinggevende / glazenwasser van het jaar!

Nomineer hier

Blog Schoonmaken met alleen water: een groen sprookje (Pim Hilgerdenaar)

Het moet allemaal groener. Ook in onze branche. Dus zie je meer en meer groene initiatieven opkomen. Zo hoor je nu steeds vaker bedrijven claimen dat ze ook goed kunnen schoonmaken met alleen water. Dus zonder chemie. Voorwaarde is dat het water geïoniseerd is en de schoonmaak moet gecombineerd worden met microvezeldoeken. Dat is beter voor het milieu, zeggen ze en dat is punten scoren bij de aanbesteding!

Maar het is natuurlijk een sprookje. Want water lost geen vet op, hoe geïoniseerd het ook is. Kijk maar eens op een regenachtige dag naar de grond van een pompstation. De stenen glimmen en waterdruppels trekken naar elkaar toe, maar het vet blijft liggen. Bovendien, probeer meer eens met alleen water kalk of urinesteen in een douche- of toiletruimte los te weken. Succes.

Vervuilend

En in combinatie met een microvezeldoek is het al helemaal geen groene oplossing. Sterker nog: het is vervuilend. Microvezels laten microplastics achter in het water. Via het oppervlakte water komen die in ons eten en uiteindelijk in ons lijf terecht.

Wat er gebeurt als je schoonmaakt met alleen water en microvezeldoeken, is dat het vuil wordt uitgesmeerd

Wat er wel gebeurt als je schoonmaakt met alleen water en microvezeldoeken, is dat het vuil wordt uitgesmeerd. Daardoor lijkt het oppervlak schoner, maar dat is het niet. Het gevolg daarvan is dat je periodiek vaker moet schoonmaken met sterkere chemie om het wel goed schoon te krijgen. Tel uit je milieuwinst.

Pim Hilgerdenaar, directeur van Crohill

Geen sprookjes voorschotelen

Er is niks mis met sprookjes. Ze werden vroeger verzonnen om mensen een wijze les mee te geven of een diepere waarheid te leren. Maar laten we onze opdrachtgevers geen groene sprookjes voorschotelen. Er zijn genoeg structurele, duurzame oplossingen voorhanden. Die kosten misschien iets meer moeite en ja, soms iets meer geld. Maar daarmee helpen we onze opdrachtgevers echt verder en bewijzen we het milieu pas echt een dienst. De winst die we met deze oplossingen behalen is vele malen groter dan die paar punten in de aanbesteding. Dat is ook een waarheid. En we hebben geen mooi verhaaltje nodig om dat te snappen.

Pim Hilgerdenaar is directeur van Crohill, een groothandel in schoonmaakmiddelen en leverancier van de schoonmaakmethode Smart Cleaning.

NVZ: "Illegale desinfectiemiddelen gevaar voor volksgezondheid"

Middelen & materialen Nieuws

NVZ: "Illegale desinfectiemiddelen gevaar voor volksgezondheid"

Volgens NVZ zijn er nog veel illegale desinfectiemiddelen in omloop. De organisatie waarschuwt ervoor dat het gebruik van deze middelen kan leiden tot schijnveiligheid of zelfs gevaarlijke situaties. "Je zet hiermee de volksgezondheid op het spel."
Peter van der Jagt (Duofort) over vloeronderhoud: “Schoonmakers kunnen de vloer maken of breken”

Specialisme Vloeronderhoud Verdieping

Peter van der Jagt (Duofort) over vloeronderhoud: “Schoonmakers kunnen de vloer maken of breken”

De zomerperiode is aangebroken. Van oudsher hét moment waarop vloeren massaal worden gestript en gepolymeerd. Maar niet als het aan Peter van der Jagt, eigenaar van Duofort, ligt. Met zijn bedrijf voorziet hij vanaf 2022 namelijk geen enkele vloer meer van polymeer. “Het hoort niet meer bij deze tijd.”
Desinfecteren met licht: “De kennis over het gebruik van UV-C ontbreekt nog”

Hygiëne Desinfectie Verdieping

Desinfecteren met licht: “De kennis over het gebruik van UV-C ontbreekt nog”

UV-C-licht, je leest en hoort er steeds meer over. Ook wij als Service Management berichten hier met enige regelmaat over. Maar wat is het eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen? En gaat het de traditionele desinfectiemethoden vervangen? We vroegen het aan Mike van der Kamp, mede-eigenaar van UVSence, en Marcel van Duinen, oprichter van ClearSafeProducts. 
Discussie over schoonmaken met water en microvezel barst los

Middelen & materialen Materialen Nieuws

Discussie over schoonmaken met water en microvezel barst los

Deze week publiceerde Service Management de blog 'Schoonmaken met alleen water: een groen sprookje', geschreven door Pim Hilgerdenaar. Kort daarna barstte de discussie over reinigingsmethoden en -middelen los, op sociale media en in onze mailbox.
Hoe moet je een Veiligheidsinformatieblad lezen?

Middelen & materialen middelen Nieuws

Hoe moet je een Veiligheidsinformatieblad lezen?

Het Veiligheidsinformatieblad (Vib) is het document dat meegeleverd wordt met gevaarlijke producten. Daarop staat belangrijke informatie over hoe je veilig met het product moet omgaan. Maar waarom precies krijg je een Vib? Hoe lees je dit document het beste? En wat dien je er vervolgens mee te doen om veilig en duurzaam om te gaan met gevaarlijke producten?

Duurzaam

Launching Partners