Rogier Moorman (Numatic): "Geen afval begint bij niks weggooien"

Hoe kunnen we zo duurzaam mogelijk omgaan met schoonmaakmachines? Met die vraag onder de arm belde *Service Management* met Rogier Moorman, managing director bij Numatic. Daar heeft hij een duidelijk antwoord op: "Natuurlijk is recycling belangrijk. Maar wat je niet weggooit, hoef je ook niet te recyclen."

Schoonmaakmachines spelen “zeker” een belangrijke rol in de schoonmaakbranche én in de verduurzaming daarvan, zegt Moorman. “Er ligt veel druk op de werkvloer om het schoonmaakwerk zo snel en efficiënt mogelijk te doen. De kosten van schoonmaak vormen altijd een punt van discussie. Schoonmaak blijft altijd mensenwerk, dat zal niet veranderen. Maar machines kunnen de mensen wel nog meer helpen met zware taken en het behalen van een goed resultaat.”

We worden door de markt serieus uitgedaagd om duurzaam te ondernemen.

De Numatic-directeur voorspelt dan ook dat het gebruik van reinigingsmachines de komende jaren verder zal toenemen. “Zo heeft de coronapandemie kwalitatief hoogwaardige schoonmaak bovenaan de agenda gezet. Mensen willen in een schone, veilige omgeving werken en wonen. Machinaal schoonmaken helpt daarbij”, zegt hij. “Ik verwacht dat producenten nog meer uitgedaagd zullen worden om efficiëntere en productievere machines te bouwen. Daarnaast merk ik dat we door de markt al serieus worden uitgedaagd om duurzaam te ondernemen en duurzame machines te maken.”

Minder energieverbruik

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in de wereld van schoonmaakmachines in de afgelopen jaren, is op het gebied van energieverbruik. Moorman: “Vooral op het gebied van stofzuigers. Vroeger verbruikten onze stofzuigers 1200 Watt. Nu nog maar 620. Als je weet dat we jaarlijks meer dan een miljoen stofzuigers produceren, dan begrijp je wat voor enorme stap dit is.”

Een andere ontwikkeling die hij noemt, is het gebruik van gerecycled materiaal. “Steeds meer machines en materialen zijn gemaakt van honderd procent gerecycled plastic. Alleen voor schrobzuigmachines is dat nog een uitdaging, omdat daar een speciaal soort plastic voor nodig is, wat nog niet in gerecycled granulaat verkrijgbaar is. Binnen één of twee jaar verwacht ik hier wel verandering in.”

Hoe langer een schoonmaakmachine meegaat, hoe duurzamer, is onze gedachte.

Levensduur is allerbelangrijkste

Het is een belangrijke ontwikkeling, maar volgens Moorman is dat niet waar de grootste duurzaamheidsslag is te behalen als het gaat om schoonmaakmachines. Zijn organisatie werkt namelijk volgens een zogenoemde duurzaamheidspiramide, met bovenin het belangrijkste aspect volgens Numatic: de levensduur.

Moorman: “Je kunt bijvoorbeeld wel naar het recycleproces kijken of naar het gebruik van milieuvriendelijke materialen, maar als machines na twee jaar al worden afgedankt, dan is dat per definitie minder duurzaam dan wanneer een apparaat tien jaar meegaat. Hoe langer een schoonmaakmachine meegaat, hoe duurzamer, is onze gedachte.”

De tweede trede in de duurzaamheidspiramide gaat om de efficiënte werking van een machine. “Dat gaat het om het gebruik van zo min mogelijk stroom, water en chemie”, legt Moorman uit. Over die laatste: “Er zijn al allerlei manieren om het chemieverbruik tot een minimum te beperken, maar ik weet niet of we ooit helemaal zonder kunnen. Dat ligt aan de situatie; aan het soort vloer en de mate en het type vervuiling.”

Onderhoud verlengt levensduur

Het onderhoudsgemak is ook een belangrijk aspect voor de duurzaamheid van een schoonmaakmachine en vormt de derde trede van de piramide. “Als onderdelen bijvoorbeeld makkelijk vervangbaar zijn, dan blijven machines over het algemeen langer in het veld dan wanneer het een hele operatie is om iets te vervangen”, zegt Moorman. “Dan kiezen klanten misschien wel liever voor een hele nieuwe machine."

Rogier Moorman: "Met goed én makkelijk onderhoud kun je de levensduur van machines verhogen."

"Met goed én makkelijk onderhoud kun je de levensduur van machines verhogen. Daar proberen we de gebruikers ook bewust van te maken. Gelukkig is er bij de meeste schoonmaakbedrijven wel genoeg aandacht voor onderhoud. Zij begrijpen dat als ze de machine vandaag vuil wegzetten, dat ze die morgen weer vuil aantreffen. Dat terwijl ze bij opdrachtgevers werken, waar de machine toch werkt als een soort visitekaartje. Die wil je niet ergens stinkend in een hoekje hebben staan. Ze hebben dus zelf belang bij onderhoud. Het scheelt ook als er een hoge mate van betrokkenheid of eigenaarschap is bij een machine. In bijvoorbeeld een supermarkt wordt een schrobzuigmachine vaak verwaarloosd en moet een vakkenvuller even snel met de machine door een gangpad. Je ziet dat er dan vaak wordt over-gedoseerd of dat niemand de pads controleert.”

Beeldbellen met de monteur

Als een machine niet goed wordt onderhouden, is de kans op kleine verstoringen een stuk groter. “Wij krijgen dan een melding dat de machine in storing staat, terwijl het misschien alleen een kwestie is van een verstopt slangetje”, aldus Moorman.

Het scheelt veel tijd en kilometers als er geen monteur naartoe hoeft te rijden.

Zonde om daar dan een monteur op af te sturen, dacht de fabrikant. En dus hebben ze digitale ondersteuning ontwikkeld, waarbij monteurs kunnen beeldbellen met de klant die te maken heeft met een stilstaande schoonmaakmachine. “Die monteur kan dan vragen om een paar foto’s van het onderdeel waarvan hij verwacht dat er iets mis mee is. En hij kan kleine instructies geven: check die slang of open die tank. Het scheelt zoveel tijd én kilometers als het op deze manier zelf opgelost kan worden en er geen monteur naartoe hoeft te rijden.”

Zo min mogelijk weggooien

Uiteindelijk zal een schoonmaakmachine op een gegeven moment het einde van z’n levensduur bereiken. Op dat moment zijn recycling en afval belangrijk, de laatste trede van de duurzaamheidspiramide. Moorman: “Dat gaat om vragen als: hoe kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk onderdelen en materialen geschikt zijn voor hergebruik? Dat plastic en metaal makkelijk gescheiden kunnen worden? En dat er zo min mogelijk op de vuilstort belandt? Veel mensen denken bij duurzaamheid vooral aan dit vraagstuk. Natuurlijk is het belangrijk om te zorgen voor zo min mogelijk afval, maar uiteindelijk begint dat bij zo min mogelijk weggooien. Want wat je niet weggooit of afdankt, hoef je ook niet te recyclen.”