Paul Harleman: "Voorkomen van verspilling is beter dan genezen"

Als het om duurzaamheid gaat, zijn er veel verschillende manieren om dit te definiëren. Voor Paul Harleman, Global Application Manager bij Vileda Professional, gaat het in de kern om het vermijden van afval: "Bij duurzaamheid denk ik aan niet verspillen." Harleman vindt de belangrijkste stap naar duurzaamheid het voorkomen van verspilling. In gesprek met Interclean geeft hij zijn visie over duurzaamheid in de schoonmaak binnen de gezondheidszorg. Ook deelt hij drie tips voor schoonmaakbedrijven om duurzamer te worden.

Voor Harleman gaat duurzaamheid in de kern over het vermijden van afval. "Dat begint met preventie als een van de belangrijkste stappen. Dit kan op allerlei manieren worden toegepast. In ons persoonlijke leven doen we dat bijvoorbeeld met onze huizen: we gebruiken isolatie om energieverspilling te voorkomen. En veel mensen kopen duurdere producten van hoge kwaliteit, want als je minder vaak nieuwe producten hoeft te kopen, scheelt dat in het gebruik van grondstoffen."

Circulariteit

Het voorkomen van verspilling kan ook te maken hebben met circulariteit van materialen, vervolgt Harleman: "Als we gas uit de aarde halen en we verbranden het, dan is het weg. Maar als we zonne-energie opwekken, komt de zon morgen weer op. Met circulariteit produceer je dus ook geen of minder afval. Ook in de schoonmaakbranche zouden we ons moeten richten op het voorkomen van afval en de circulariteit van materialen." Om een begin te maken met het inbouwen van duurzaamheid deelt Harleman drie tips.

Focus op medewerkers

Harleman legt uit: "De vertaling van duurzaamheid naar het voorkomen van afval kan ook worden toegepast op werknemers. Bedrijven moeten hun mensen duurzaam behandelen. Mensen moeten onder goede omstandigheden kunnen werken, anders verspillen we eigenlijk menselijke arbeid, menselijke energie en een goed humeur." Gedrag en gewoonten van werknemers is het andere waar men zich op moet richten als het om mensen gaat. "Schoonmakers moeten werken volgens de protocollen voor reiniging en desinfectie. Vaak zie je echter dat sommigen na verloop van tijd hun eigen "regels" toepassen. Omdat het hun gewoonte is of een misverstand. Goed schoonmaken en desinfecteren begint met managers die hen bewust maken van hun gedrag en gewoonten. Zij moeten dit gedrag met geduld begeleiden en veranderen", legt Harleman uit.

Begin gewoon, voordat je verrast wordt door de overheid die je dwingt.

Paul Harleman

Neem geen beslissingen op basis van een ‘klassieke’ terugverdientijd

"Denk niet 'ik verdien het niet binnen drie jaar terug, dus ik doe de investering niet'. In verband met duurzaamheid is dat kortetermijndenken. Deze manier van denken komt ook in ons privéleven veel voor. Iemand koopt bijvoorbeeld misschien geen zonnepanelen omdat de terugverdientijd 6 tot 7 jaar is. Maar dezelfde persoon koopt een keuken, en niemand vraagt zich af wanneer deze investering is terugverdiend. Voor mij is dat een beetje vreemd. Duurzame oplossingen verdien je misschien niet op korte termijn terug, maar als je niet investeert kom je op lange termijn in grote problemen", aldus Harleman.

Gewoon beginnen

Misschien wel de belangrijkste tip van Harleman is: begin gewoon. "Er komen steeds meer initiatieven om de zorg te verduurzamen. Op een gegeven moment denk ik dat als bedrijven niet duurzaam willen zijn, ze gedwongen zullen worden. Want de overheid zal hen gaan dwingen, en hun klanten zullen hen gaan dwingen. Als overheden vinden dat het te langzaam gaat, zal het de wet worden." Veel bedrijven zijn al begonnen. "Preventie van verspilling is de laatste jaren mainstream geworden binnen de zorg en de zorgreiniging. Ik denk dat we ook kunnen zeggen dat het nu mainstream is dat fabrikanten hun producten zoveel mogelijk van gerecyclede materialen maken en ervoor zorgen dat hun producten recyclebaar zijn."