Ook ondernemers moeten meedoen aan inperking plastic producten

Ook ondernemers moeten meedoen aan inperking plastic producten

Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Om de plasticsoep aan te pakken hebben vertegenwoordigers van de Europese Commissie in december 2018 een akkoord gesloten. In het akkoord zijn meerdere maatregelen opgenomen. De effecten hiervan zijn merkbaar in het dagelijks leven, maar zeker ook in het bedrijfsleven.

De eerste maatregel van dit akkoord ging in op 3 juli 2021: het verbod op plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ballonstokjes. Op 3 juli 2024 komt er nog een verbod bij. Vanaf dat moment zijn losse doppen niet meer toegestaan en zitten deze vast aan de fles. Hier krijgen ook schoonmakers mee te maken, aangezien veel reinigingsproducten nog in plastic verpakkingen zitten.

Producenten van plastic wegwerpproducten moeten verder markeringen gaan aanbrengen op de plastic producten. Dit betekent dat je op bijvoorbeeld een koffiebeker vermeldt dat de beker kunststof bevat en in welke afvalbak hij na gebruik thuishoort. Wanneer de voorraden op zijn, moet je op zoek naar alternatieven.

Kiezen voor gerecycled materiaal

Op termijn komt de Europese commissie met meer maatregelen. Zo moet een kwart van de frisdrank- en waterflessen vanaf 2025 gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Vanaf 2030 wordt dat 30 procent. De precieze ingangsdatum en invulling van deze regels zijn nog niet bekend.

Verbod op gratis plastic bakjes en bekers

Herbruikbare bekers en maaltijdverpakkingen moeten volgens de overheid de norm worden. Ondernemers mogen daarom vanaf juli 2023 geen gratis plastic wegwerpbakjes en -bekers meer meegeven aan klanten.