'Ondersteuning naar werk op verzoek' voor meer mensen mogelijk

'Ondersteuning naar werk op verzoek' voor meer mensen mogelijk

Re-integratieondersteuning door UWV is tijdelijk ook mogelijk voor mensen die als volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn aangemerkt. De pilot past binnen de ambitie van het kabinet om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk te begeleiden en de positie van mensen met een arbeidsbeperking te verbeteren.

Re-integratieondersteuning op eigen verzoek is mogelijk voor mensen met een Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) of een Wajong-uitkering met DGA (Duurzaam Geen Arbeidsvermogen). De tijdelijke mogelijkheid tot re-integratie ondersteuning loopt tot 1 april 2028.

Volledige ondersteuningsaanbod

Het UWV kan met de inwerkingtreding van de algemene maatregel van bestuur (AMvB) het volledige ondersteuningsaanbod inzetten, bijvoorbeeld een traject zoals Werkfit, Naar Werk, IPS of scholing. Daarnaast kan het de re-integratie-instrumenten loondispensatie en proefplaatsing toekennen. Tot slot kan het inzicht bieden in wat inkomsten uit arbeid voor effect (kunnen) hebben op het totale inkomen.

Geen re-integratieverplichtingen

Gedurende de looptijd van de AMvB gelden voor de deelnemers geen re-integratieverplichtingen. Daarnaast vinden er geen herbeoordelingen plaats op basis van verdiensten tot oktober 2027. Dit is eerder via een separaat besluit ‘Niet herbeoordelen van IVA- en Wajong DGA-gerechtigden die met arbeid meer dan 20% van hun maatmaninkomen verdienen’ bepaald. Belangstellenden die gebruik willen maken van ondersteuning naar werk, kunnen zich melden bij UWV.

Evaluatie

Over twee jaar volgt een tussentijds evaluatie over de AMvB. Het kabinet besluit op basis van de resultaten of het mogelijk is om de inzet van re-integratie ondersteuning voor mensen met een IVA- of Wajong-DGA uitkering structureel te maken.