Invoering JA/JA-sticker leidt tot minder papierafval
De invoering van de JA/JA-sticker sticker zorgt voor een afname van 5 tot 10 procent van de totale hoeveelheid papierafval Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Mileuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam.
In 2018 heeft de NEE/NEE-sticker in Amsterdam plaatsgemaakt voor de JA/JA-sticker. Eerder gaf 55 procent van Amsterdam niet aan of ongeadresseerde post welkom was. Dat veranderde in 15 procent na de invoering van de sticker.
Ongewenst reclamedrukwerk
Het gevolg is dat 40 procent van alle huishoudens in Amsterdam geen ongewenst reclamedrukwerk meer ontvangt. Alle resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Economics and Policy. Het onderzoek is verricht door milieueconomen Thijs Endendijk en Wouter Botzen.
Karim Saddik, rayonmanager bij Effektief Groep: “Negen van de tien opdrachten zijn spoedjes”
Kostenvermindering gemeenten
De afname van papierafval zorgt ook voor een kostenafname voor het verzamelen, transporteren en recyclen van papierafval door gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat dit bedrag tussen de 135.000 en 285.000 euro per jaar ligt in Amsterdam. Als heel Nederland overstapt naar de JA/JA-sticker, zou dat zelfs kunnen leiden tot een jaarlijkse kostenvermindering van 14 miljoen tot 30 miljoen euro.
Post in de brievenbus
De meeste gemeentes in Nederland hanteren een NEE/NEE-sticker voor ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huisbladen. Als een huishouden geen sticker heeft, eindigt deze post gewoon in de brievenbus. De JA/JA-sticker voorkomt dat huishoudens zonder sticker ongeadresseerde post krijgen. VU-hoogleraar Botzen: “De kosten van het invoeren van de JA/JA-sticker zijn laag, maar de voordelen zijn groot. Dit is een unieke kans voor gemeenten om hun milieu-impact te verminderen en tegelijkertijd geld te besparen.”
Invoering JA/JA-sticker leidt tot minder papierafval
De invoering van de JA/JA-sticker sticker zorgt voor een afname van 5 tot 10 procent van de totale hoeveelheid papierafval Amsterdam. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Mileuvraagstukken (IVM) van de Vrije Universiteit Amsterdam.
Succes Schoonmaak zet in op duurzame schoonmaakoplossingen
Door te kiezen voor duurzame schoonmaakartikelen is het Succes Schoonmaak in 2022 gelukt om flink te besparen op grondstoffen. Voor deze prestatie heeft het bedrijf een certificaat ontvangen van Werner & Mertz Professional Benelux.
Ondernemers kunnen via B2B-platform van Wecycle gratis elektrisch afval inleveren
Bij veel schoonmaakbedrijven staat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst. Dat kan door te kiezen voor duurzame materialen en het creëren van een goede en veilige werksituatie voor de medewerkers. Maar ook door te recyclen. Het nieuwe platform Wecyclevoorbedrijven.nl maakt het vanaf nu (ook) voor bedrijven gemakkelijk om elektrisch afval verantwoord in te leveren of op te laten halen.
Duurzaam schoonmaken met de microvezeldoeken van Recycled Soft
Er komen steeds meer duurzame middelen en materialen op de markt voor de schoonmaakbranche. Een voorbeeld daarvan is de Recycled Soft, een reeks microvezeldoeken gemaakt van gerecycleerde PET-flessen. Zelfs het productieproces van de doeken is milieubewust, zo laat leverancier De Witte weten.
Pim Hilgerdenaar (Crohill) en Harmen Spek (Plastic Soup Foundation): “We moeten in de schoonmaak van onze plasticverslaving af”
Plastic. De schoonmaaksector zit er vol mee. Van schoonmaakmachines opgebouwd van plastic tot aan werkkarren en microvezeldoeken. Pim Hilgerdenaar, eigenaar en directeur van schoonmaakgroothandel Crohill, en Harmen Spek, Innovation & Solutions Lead bij de Plastic Soup Foundation, pleiten voor een plasticvrije schoonmaak. “Recyclen is niet de oplossing. De enige oplossing is geen of minder plastic gebruiken.”