Mis niks en meld je aan voor de Service Management nieuwsbrief

Aanmelden

Hago Next wint prijs vanwege ergonomische schoonmaak

Hago Next is één van de twee winnaars van de 15e editie van de Goede Praktijken Competitie. Het schoonmaakbedrijf wint 1.500 euro omdat het bedrijf het werk van haar medewerkers zo aangepast heeft dat het fysiek minder zwaar is.

Bureaus schoonmaken, sanitair moppen en nisjes en richels afstoffen: schoonmaakwerk is fysiek zwaar. Om te zorgen dat de medewerkers van schoonmaakbedrijf Hago Next met plezier hun werk kunnen (blijven) doen, zonder lichamelijke klachten te krijgen, hebben ze de werkzaamheden verbeterd.

Schoonmaak minder belastend en leuker maken

Zo nam Hago Next verschillende technische maatregelen, zoals schoonmaken aan de hand van data, om het werk minder belastend, maar vooral ook leuker te maken. Hago Next heeft ook de materialen waarmee ze werken aangepast voor het verminderen van fysieke belasting. Praktische voorbeelden zijn het gebruik van langere stelen voor de moppen, introductie van de hotelveger en de waste mover voor het eenvoudig verplaatsen van papier containers.

Lees ook

Unieke aanpak

De vakjury is zeer te spreken over de winnaars, Jos de Lange (TNO, manager NL-Focal Point) namens de vakjury: “We waren erg onder de indruk van de aanpak van Hago Next. De integrale aanpak van fysieke overbelasting bij Hago Next is uniek voor de schoonmaaksector. Technische aanpassingen bij de bron en bijvoorbeeld ergo-coaches die de medewerkers de juiste schoonmaaktechnieken aanleren, geven aan dat de aanpak van Hago Next breed en professioneel opgepakt is."

De integrale aanpak van fysieke overbelasting is uniek voor de schoonmaaksector.

"We zijn ontzettend blij met de prijs. Schoonmaakwerkzaamheden zijn fysiek zwaar. We stimuleren daarom dat onze mensen hun vak op een goede en gezonde manier doen. De prijs ervaren we als een bevestiging van ons goede werk dat op het gebied van de aanpak van fysieke overbelasting wordt gedaan en een stimulans om dit door te zetten", aldus Erik van der Eik, directeur van Hago Next.

Twee op vijf mensen hebben belastend werk

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op werk (EU-OSHA) en het Nederlands Focal Point, organiseren de Goede Praktijken Competitie. De competitie heeft als doel om organisaties die de risico’s rond lichamelijke belasting op het werk actief beheersen in het zonnetje te zetten en goede praktijken te delen.

Lees ook

In 2020 startte een Europese campagne genaamd ‘Gezond werk: Verlicht de last!’ om fysieke belasting op het werk onder de aandacht te brengen. Twee op de vijf werknemers in Nederland hebben met lichamelijk belastend werk te maken. Met als gevolg dat 424.000 werknemers klachten hebbben aan hun rug, arm, nek, schouder, knie of heup. In de Goede Praktijken Competitie stond dit jaar dit onderwerp centraal.

Verdonk Broccoli ook in de prijzen

Elke editie zijn er in twee categorieën een prijs te winnen. Hago Next uit Capelle aan den IJssel won de prijs voor bedrijven met meer dan 100 werknemers. Familiebedrijf Verdonk Broccoli uit Wervershoof won de prijs voor bedrijven met minder dan 100 werknemers.

Nieuws

Duurzaam

Partners