Ontvang 2x per week het laatste schoonmaaknieuws in jouw mailbox

Schrijf je nu in

Goed voorbeeld van gezond gedrag doet collega's volgen

Om de gezondheid van werknemers te bevorderen, bieden sommige bedrijven gratis fitnessabonnementen aan. Andere organisaties schotelen in de bedrijfskantine enkel gezonde lunches voor. Maar hebben dergelijke initiatieven effect op de gezondheid én de werkprestaties van werknemers? Dat onderzocht sociologe Anne van der Put. Zij is vrijdag 12 mei aan de Universiteit van Utrecht gepromoveerd op de rol van de werkomgeving in gezondheidsbevordering op het werk.

"Het zijn vooral de collega's die van belang zijn voor gezond gedrag", schrijft Van der Put in haar proefschrift. "De sociale norm wordt gevormd door het gedrag van collega’s. Als collega’s gebruikmaken van de mogelijkheden om de gezondheid te bevorderen, zullen andere werknemers aan deze norm willen voldoen.” Dit overnemen van het gedrag van collega’s blijft niet beperkt tot het gebruik van gezondheidsbevordering op het werk, het blijkt ook van toepassing op gezond gedrag in het algemeen.

Beter presteren

Uit het onderzoek blijkt verder dat werknemers die gebruikmaken van gezondheidsbevordering op het werk, beter presteren. Ze voeren hun werk beter uit en zetten vaker een stapje extra. “Dit geldt zelfs voor de werknemers die niet gebruikmaken van de regelingen, maar wel weten dat deze beschikbaar zijn. Werknemers zien gezondheidsbevordering op het werk als indicatie dat hun werkgever zich bekommert om hun welzijn, en als dank hiervoor doen ze beter hun best.”

Focus op gezond eten

Als werkgevers willen bijdragen aan een gezonde leefstijl van hun werknemers, raadt Van der Put aan om zich te richten op gezonde voeding.
“Eten wordt eenvoudigweg vaker op werk gedaan. De andere typen gezondheidsbevordering op het werk die ik heb onderzocht, zijn gericht op bewegen en medisch preventieve onderzoeken: die kunnen ook makkelijk buiten werktijd plaatsvinden.”

Lees het volledig artikel bij zusterblad facto.

Campagne #ikzitklem vraagt dringend aandacht voor personeel sociaal ontwikkelbedrijven

Duurzaam Nieuws

Campagne #ikzitklem vraagt dringend aandacht voor personeel sociaal ontwikkelbedrijven

De bestaanszekerheid van veel medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven staat, vanwege de inflatie, onder grote druk. De ruimte om daar daadwerkelijk iets te doen is klein, want ook directeuren en wethouders die de situatie graag willen aanpakken, zitten gevangen tussen regels en ruimte. Daarom lanceert Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, de campagne #ikzitklem
MKB-Nederland en VNO-NCW willen harde doelstellingen om regeldruk te verminderen

Branche Nieuws

MKB-Nederland en VNO-NCW willen harde doelstellingen om regeldruk te verminderen

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW willen per departement harde doelstellingen om de regeldruk te verminderen. Dat zeggen ze in een reactie op het nieuws dat bedrijven door nieuwe wetgeving vorig jaar met meer regeldruk te maken kregen, wat ondernemers structureel 194 miljoen euro extra kostte.
Dit doe je als mkb-ondernemer (juist niet) bij ziekteverzuim

Duurzaam Nieuws

Dit doe je als mkb-ondernemer (juist niet) bij ziekteverzuim

Vooral in het midden- en kleinbedrijf is het vaak direct te merken zodra medewerkers (langdurig) uitvallen wegens ziekte. Een goed verzuimbeheer is dan ook belangrijk. Zo is het praktisch om te weten wat de wettelijke verplichtingen zijn en wanneer je de bedrijfsarts moet inschakelen.
Masterclass over de rechten en plichten van een vertrouwenspersoon

Ondernemen Nieuws

Masterclass over de rechten en plichten van een vertrouwenspersoon

Schoonmaakondernemers die meer willen weten over de juridische kant van ongewenste omgangsvormen en integriteit, kunnen in juni een masterclass over dit thema bijwonen. De bijeenkomst staat onder leiding van jurist en gecertificeerd vertrouwenspersoon mr. Hella Vercammen van The Legal Company.
Esmée Ficheroux (CSU) ambassadeur campagne voor geldzorgen

Branche Nieuws

Esmée Ficheroux (CSU) ambassadeur campagne voor geldzorgen

‘Sta jij deze maand ook in het rood?’ Dat is de zin waarmee de deelnemers aan de campagne van Brainport Eindhoven aandacht vragen voor geldzorgen. De afgelopen tijd komen steeds meer mensen in de financiële problemen en het is dan ook een probleem dat al langer in verschillende branches op de agenda staat. Zo ook in de schoonmaak, waar relatief veel mensen werken die behoren tot de meer kwetsbare doelgroepen in de samenleving.

Nieuws

Duurzaam

Partners