EW Facility Services gunt kleding een tweede leven

EW Facility Services gunt kleding een tweede leven

Het is de Week van de Circulaire Economie. Ondernemers, universiteiten, hogescholen, overheden en allerlei andere organisaties zetten tot en met zaterdag 11 februari hun deuren open om andere professionals mee te nemen in de circulaire economie. Ook EW Facility Services vraagt aandacht voor campagneweek.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij EW. Kim Smithuis, Marketing en Innovatie specialist vertelt: “We maken onder andere schoon met gestabiliseerd ozonwater. De oplossing voor de vele miljoenen liters vervuild water en schoonmaakchemicaliën die normaliter via het riool het milieu belasten."

"Ook geven we onze machines en trolleys door refurbishment een tweede leven. Een tweede leven geven we nu ook graag aan textiel.”

Inzamelen op meerdere locaties

In 2022 is EW als eerste facilitair dienstverlener in samenwerking met dobbi en PostNL gestart met het inzamelen en recyclen van textiel. Op dit moment wordt er al textiel ingezameld bij het Het Concertgebouw, voco® The Hague, Het Scheepvaartmuseum en Hotelschool The Hague.

Schrijnend

“Met elke kilo textiel die wij inzamelen en recyclen, redden we een kilo die normaal ‘for no-reason’ verbrand of gedumpt wordt. Een schrijnend voorbeeld is de enorme afgedankte kledinghoop in de woestijn van Chili. Hier moeten we tegen opstaan om de wereld een stukje duurzamer te maken. Niet alleen zorgen we dat ons eigen textiel een nieuw leven krijgt, we ontzorgen onze opdrachtgevers door ook hun textiel in te zamelen. Nog een leuke fun fact: de waszakken zijn gemaakt van oude IKEA bankhoezen. Zo dragen we samen een steentje bij.”

  • Kies voor kleding van een goede kwaliteit, want hoogwaardige kleding gaat langer mee.
  • Let bij het wassen altijd goed op het waslabel.
  • Krijg je een vlek er zelf niet uit, ga dan naar een stomerij.
  • Kapotte kleding is vaak eenvoudig te repareren. Kan je dit niet zelf, ga dan eens langs een kleermaker.
  • Gooi je oude kleding nooit bij het restafval, maar lever het in bij een inzamelpunt of verkoop of ruil het.

Iedereen kan inleveren

Smithuis: “Niet alleen onze opdrachtgever bieden we deze service aan. Iedereen, zoals eigen medewerkers en bezoekers, kan textiel in de container doen. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer textiel en daarmee kilo’s we redden.” Bij een volle container van 100 kilo wordt deze bij dobbi aangemeld door PostNL opgehaald en vervolgens afgeleverd bij het sorteerbedrijf Spaarne Werkt."

Ingezamelde textiel recyclen

Spaarne Werkt onderneemt duurzaam door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven. Na het sorteren van het materiaal wordt het bruikbare textiel bijvoorbeeld doorverkocht aan bedrijven die hier nieuwe spullen van maken. "Zo komt het ingezamelde textiel weer terug in de keten en niet bij het afval."