CSU opnieuw gecertificeerd op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen

CSU opnieuw gecertificeerd op hoogste trede Prestatieladder Socialer Ondernemen

CSU heeft zich opnieuw gecertificeerd op de hoogste trede (trede 3) van de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Met het keurmerk maakt het schoonmaakbedrijf uit Uden zichtbaar wat haar bijdrage is aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Op donderdag 9 januari werd het certificaat officieel overhandigd in Uden door Yuri Starrenburg, bestuurder van PSO Nederland, aan Marco Gramser, directeur HR bij CSU.Volg Service Management op LinkedIn:

Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen

CSU was sinds september 2017 al gecertificeerd voor trede 3 en neemt het keurmerk opnieuw in ontvangst. Yuri Starrenburg: “Het keurmerk toont aan dat CSU voldoet aan de kwalitatieve eisen met betrekking tot passend werk, integratie, functioneren, ontwikkeling en begeleiding. Door aandacht te geven aan kwetsbare groepen mensen, neemt de organisatie haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ik ben verheugd het keurmerk opnieuw te mogen uitreiken.”


LEES OOK: 1 op de 3 schoonmaakondernemers vindt regels rondom social return complex


Marco Gramser is ronduit trots: “Het is prachtig om gerekend te worden tot de koplopers in het bieden van werkgelegenheid aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Feit is dat het onderwerp al geruime tijd hoog op onze agenda staat en inmiddels verankerd is in onze visie en beleid, wat ook blijkt uit onze andere initiatieven op het gebied van SROI. Maar gezien de omvang van CSU is deze hercertificering iets heel bijzonders.”

Samen socialer ondernemen

De PSO is een door TNO & PSO-Nederland ontwikkeld, wetenschappelijk onderbouwd meet- & registratie-instrument en tevens kwaliteitskeurmerk dat inzichtelijk maakt in welke mate organisaties meer dan gemiddeld sociaal ondernemen, gericht op arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen. Dit zijn mensen die voorafgaand aan indiensttreding onder regelingen zoals de Participatiewet, WIA, WAO, WAZ, Wajong, Bijstand of WSW vielen.

De prestatieladder kent vier niveaus (aspirant-status en trede 1,2 en 3) en geeft een beeld van de bijdrage van een bedrijf aan de werkgelegenheid voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt omdat de PSO uitgaat van een peiljaar. De initiatiefnemers riepen het keurmerk in het leven om bedrijven te stimuleren socialer te ondernemen.


LEES OOK: Kwaliteit en sociaal aspect steeds belangrijker bij aanbesteden schoonmaak