Blog Spectro: Transparante triggers zijn beter voor het milieu

Blog Spectro: Transparante triggers zijn beter voor het milieu

Je herkent ze vast wel: de vrolijk gekleurde triggers (of spraykoppen) van reinigingsmiddelen. Groen, rood, blauw … kleuren die lekker opvallen. In de professionele markt hebben ze ook een functie, weet inkoper Rob Kuijpers. "De kleuren geven aan om welke type product het gaat." Heel handig dus, al die kleurtjes. Maar, totaal niet duurzaam. Spectro ziet in de markt steeds minder kleurstoffen in verpakking. "Hartstikke mooi voor die bedrijven, maar heel innovatief is het niet", aldus de ontwikkelaar.

"Groen is een vloerreiniger, rood is bedoeld voor het schrobben van sanitair, en met een flesje met een blauwe trigger maak je het interieur schoon", legt Kuijpers uit. De verschillende kleuren zijn echter onmogelijk te recyclen tot transparant plastic. "Het resultaat blijft een troebel, vies kleurtje. Niet zo vreemd, want het gaat niet samen. Je gooit de bonte was ook niet bij de witte was", voegt hij toe. Het is enkel mogelijk om gekleurde verpakkingen te recyclen tot een gekleurde verpakking of te downcyclen tot iets anders.

Transparante triggers

Daarom maakt Spectro sinds 2014 alleen nog maar gebruik van transparante triggers. Volgens Kuijpers heeft dat alles te maken met de duurzaamheidsstrategie van Spectro. Kuijpers: "Voor ons geldt: Hoe meer mono-materiaal we voor onze verpakking gebruiken, hoe beter we ze kunnen recyclen. Onze verpakkingen zijn daarom zoveel mogelijk gemaakt van één soort kunststof: HDPE. Dat is makkelijk om te smelten en daardoor zijn zulke verpakking uitstekend recyclebaar."

In eigen beheer recyclen en hergebruiken

Om recyclen kracht bij te zetten, heeft Spectro de Recycle Factory gedacht: in eigen beheer recyclen en hergebruiken van lege verpakkingen. Kuijpers: ‘"We dagen onze klanten uit om zoveel mogelijk verpakkingen terug te leveren. Ze ontvangen een opvangbak waar ze oude verpakkingen in kunnen verzamelen. Die halen wij dan weer op. Terug bij Spectro spoelen we de gebruikte verpakkingen, om ze vervolgens te versnipperen. Met die snippers maken we weer nieuwe verpakkingen." Kuijpers noemt dat "pure win-win".

Lees meer over