Asito en CSU willen een alternatief voor de wegwerphandschoen

Asito en CSU willen een alternatief voor de wegwerphandschoen

In de schoonmaakbranche is het een bekend gegeven: de grote hoeveelheid wegwerphandschoenen die er jaarlijks doorheen gaat. Asito en CSU gebruiken jaarlijks ongeveer 15 miljoen. Dat moet anders, vinden zij. Daarom doen de bedrijven mee aan de KVK Business Challenge en roepen om op mee te denken over veilige alternatieven voor de wegwerphandschoen.

Asito heeft de ambitie om in 2030 volledig circulair te werken. Ook familiebedrijf CSU wil de wereld schoner, groener en socialer maken. Daar sluit de wens om iets te doen aan verminderen van afval naadloos bij aan. Cas van Striep, projectmanager KAM & Duurzaamheid bij CSU zegt: “Met CSU Green Impact meten we de milieu-impact van onze dienstverlening. Hieruit bleek dat wegwerphandschoenen altijd in de top 3 staan van de grootst vervuilende materialen en middelen. Het liefst stoppen we met de wegwerphandschoen, maar dit mag niet ten koste gaan van de veiligheid van onze medewerkers”.

Duurzaam alternatief

CSU en Asito zijn voor de KVK Business Challenge op zoek naar duurzame alternatieven voor de wegwerphandschoen gemaakt van nitril. Deze handschoenen worden gebruikt om veiligheids- en hygiënische redenen. Op dit moment zijn er geen duurzame alternatieven beschikbaar en zijn er geen mogelijkheden voor een hoogwaardige verwerking van de handschoenen.

Ideeën aandragen

Alle ideeën die bijdragen aan een duurzamere oplossing zijn welkom. Dit kan bijvoorbeeld in het productieproces zijn of tijdens de gebruiksperiode. Maar het kan ook gaan om oplossingen op het gebied van afvalbeheer. Bij het zoeken naar alternatieven wordt gebruik gemaakt van de circulariteitsladder van de 10 R. Hoe hoger op de ladder, hoe beter. Aan de bovenkant zijn er oplossingen om de handschoen langer te gebruiken of het verbruik te verminderen. “Maar we staan ook open voor een handschoen van milieuvriendelijk materiaal en/of (deels) gerecycled materiaal, of een handschoen die na gebruik tot een hoge standaard verwerkt kan worden.”


Pilot opstarten

CSU en Asito doen een oproep om ideeën en toepassingen te melden. Het streven is om vervolgens een pilot te kunnen doen om de haalbaarheid van het gegeven alternatief te testen. Pakt de pilot positief uit, dan verwachten de bedrijven dat binnen de schoonmaakbranche veel animo zal zijn voor het implementeren van het product. “Er is veel positieve impact te behalen op het gebied van duurzaamheid. Een passende duurzame oplossing zal waarschijnlijk door de hele schoonmaakbranche worden omarmd.”