Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Diversey Care en ECMR slaan de handen ineen

European Cleaning Machines Recycling (ECMR) en Diversey Care hebben per 1 april een tweejarig contract met elkaar afgesloten voor het terugnemen en recyclen van machines van Diversey Care. André Vonk van ECMR en Henk Toering van Diversey Care vertellen er meer over.

“ECMR verzorgt de inname van alle machines en aanverwante apparatuur die door Diversey Care na gebruik bij hun relaties aan het eind van hun levensfase zijn gekomen”, vertelt medeoprichter André Vonk van ECMR. “Diversey Care heeft gekozen voor een duurzame oplossing, waarin zowel de ontmanteling als de recycling op een verantwoorde wijze kan plaatsvinden door ECMR. De sociale en transparante werkwijze, alsmede het optimaal hergebruik van schaarse fossiele grondstoffen, vormt hierbij het gezamenlijk doel als inzet naar een circulaire economie.”

Duurzaamheidsdoelstellingen

De keuze om machines te recyclen past binnen de ‘2020 duurzaamheidsdoelstellingen’ die Sealed Air zich wereldwijd gesteld heeft. “Alle machines van Diversey Care die niet meer ingezet kunnen worden, zullen voor recycling worden aangeboden, aldus Henk Toering, Country Director Diversey Care. “De aantallen zijn sterk afhankelijk van de technische staat van de machines die binnenkomen, of wanneer de klant de wens heeft deze verantwoord te laten afvoeren.”

Cradle to grave

Waarom is Diversey Care de samenwerking met ECMR aangegaan? “Vanuit onze visie op duurzaamheid en social responsibility vinden we het uitermate belangrijk dat we de reststroom, die niet meer ingezet kan worden, op een zo duurzaam mogelijke manier verwerken. Daarmee tonen we onze verantwoordelijkheid en betrokkenheid van cradle to grave”, legt Toering uit.

Op Europese schaal

Bij Diversey Care wordt geprobeerd om machines zoveel mogelijk opnieuw in te zetten door ze op te knappen en aan te bieden als occasion. “Dit doen we op Europese schaal”, vertelt Toering. “Op elk moment kunnen we zien welke occasions er in Europa beschikbaar zijn voor herinzet. Machines waarvan we besluiten dat deze niet meer rendabel kunnen worden opgeknapt en ingezet, proberen we op een zo verantwoorde manier te verwerken. Recycling is in onze ogen de beste manier om de verschillende materialen te scheiden, zodat deze hergebruikt kunnen worden in een andere industrie. Om de impact op het milieu te verminderen, kiezen we ervoor om recycling zoveel mogelijk lokaal in te vullen. Dit voorkomt onnodig transport en vergroot de transparantie.”

Verantwoord omgaan met de aarde

Vonk: “Onze fossiele grondstoffen raken uitgeput, machines zijn thans voor 95% recyclebaar. Het is onnodig te zeggen dat hergebruik van grondstoffen het antwoord is om op een verantwoorde wijze met onze aarde om te gaan. Indien we in hetzelfde tempo doorgaan om fossiele grondstoffen uit de Taski2aarde te bemachtigen, zullen over circa 45 jaar alle van belang zijnde grondstoffen voor industriële toepassingen verdwenen zijn. Helaas hebben we moeten concluderen dat een groot aantal machines en apparatuur nog steeds hun weg vinden naar stortplaatsen in de derde wereld, met alle negatieve gevolgen van dien, op het gebied van natuur, mens en milieu.”

Verpakkingsmaterialen

Bij Diversey Care wordt zoveel mogelijk met gerecyclede materialen gewerkt. “Zo is tot 80 procent van onze verpakkingsmaterialen vervaardigd uit gerecycled materiaal. Ook werken we met emballage en het hergebruik van verpakkingen. Gezien de nieuwe wetgeving met betrekking tot recycling willen we wel graag in gesprek met elkaar om te kijken hoe we de afvalstroom kunnen herinzetten.” Vonk vult aan. “Het terugleveren van de gerecyclede grondstoffen naar onze partners is één van de uitdagingen waar wij momenteel voor staan. Via onze relaties maken wij onderscheid tussen vervuilde en schoon gewassen grondstoffen, zoals bijvoorbeeld bij de kunststoffen. Hergebruik is mogelijk naar verschillende toepassingen, denk aan bermpaaltjes, openbare bankjes en andere toepassingen waar deze nu voor worden hergebruikt.”

Launching Partners