Digitalisatie inzetten om facilitaire dienstverlening en gebouwbeheer slimmer en efficiënter te maken, dat is de inzet van CSU en Heijmans. Samen ontwikkelden zij het innovatieve sensorsysteem: BeSense. Binnen BeSense registreren sensoren in iedere ruimte realtime een aantal waarden, zoals: bezetting, CO2 , geluid, lichtintensiteit, luchtvochtigheid, en temperatuur. Deze data vormt input voor optimaal gebouwbeheer en facilitair management.
Taken en meest efficiënte route in de BeSense schoonmaakapp
Met behulp van de data uit het BeSense-systeem kan een gebouwbeheerder de werkzaamheden gericht afstemmen op basis van activiteit in de ruimtes. Ook kan deze besluiten om op rustige dagen afdelingen of ruimten juist af te sluiten. CSU zet het systeem in om de schoonmaakwerkzaamheden heel efficiënt en effectief te plannen. Op de BeSense-app krijgen schoonmakers automatisch de taken en route van de dag door. Het systeem rekent daarbij de meest efficiënte looproute uit. Verder kunnen schoonmakers via de BeSense schoonmaakapp
meldingen maken over problemen en/of taken die om directe aandacht vragen. Als de schoonmakers bijvoorbeeld tijdens hun schoonmaakronde een loshangende lamp of een defecte deurklink tegenkomen, melden zij dit (eventueel met foto) in de app. De technische dienst kan hier vervolgens direct op inspelen.
Schoonmaak zo effectief en efficiënt mogelijk inzetten
Marco Peeters, manager operations Hotel Casa Amsterdam: “Met BeSense heb ik meer inzicht. Bij onze hotelkamers was dat er al wel, maar met name bij de openbare ruimtes zoals toiletten, lobby en congresruimten, hadden we nog geen goed zicht op de gebruiksintensiteit. BeSense helpt om de schoonmaak van deze ruimten zo effectief en efficiënt mogelijk in te zetten. Bovendien kunnen we door het meten beter de juiste schoonmaakmomenten kiezen. Uiteindelijk dient alles het doel van gasttevredenheid. Onze gasten willen we een optimale beleving bezorgen.”
Verkeersverloop van bezoekers meten
Tobias Walraven, directeur museum en ontmoetingslocatie COMM: “BeSense bestaat uit allemaal draadloze ‘kastjes ’ die aan de muur hangen, onder tafels, overal. Je hoeft er niet eens leidingen voor te trekken. Prachtig natuurlijk! Naast het organiseren van de schoonmaak gebruiken wij de sensoren ook om het verkeersverloop van de museumbezoekers te meten. Dus welke vitrines worden goed bezocht of juist niet? Hoe lang staat men daar? Daarop kunnen we sturen met onze expositie.”
Tevreden opdrachtgevers en gewonnen award
BeSense won in november 2017 in Rome de European Cleaning and Hygiene Award in de categorie ‘Groundbreaking technological innovation of the year’. Het systeem wordt naar tevredenheid toegepast door diverse opdrachtgevers van CSU waaronder Hotel Casa Amsterdam, COMM in Den Haag en het Philips Stadion in Eindhoven.
CSU ondersteunt de Golden Service Awards. Die awards leveren een bijdrage aan het imago, de professionaliteit, kwaliteit én beleving om zo schoonmaak een grotere uitstraling te geven.
Geef een reactie