Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dag 3 Interclean: van duurzaamheidsaward tot connected mop

De Interclean op donderdag 17 mei? Minder druk dan de woensdag, zo leek het, maar toch was er genoeg te beleven. Met veel nieuws van Tennant, een award van ECMR voor Diversey, een werkwagen voorzien van een tablet van Vileda en een connected mop van Spectro.

Vroege vogels konden de longen uit hun lijf lopen. In de vroege ochtend had de organisatie van de Interclean een 4 kilometer lang parkoers over de beurs uitgezet voor fervente hardlopers. Er kwam zelfs een heuse warming-up aan te pas. In hal 7 Tennant, waarover op de Interclean hardnekkige geruchten gingen. Investeringsmaatschappij Prime Ventures had belangen in Tennant en Nilfisk gekocht en zou bezig zijn beide partijen te laten fuseren. Dat klopt niet, wierp Stefan Sehmke, productmanager bij Tennant, tegen. De CEO van Tennant zou volgens hem zelfs op een video aan het adres van het personeel hebben verklaard dat er van het gerucht niets waar is. Opvallende afwezige op de Interclean was evenwel Nilfisk.

And we’re off! Had a blast with everyone that attended the Interclean Circle run this morning, bright and early at 7AM. pic.twitter.com/nM9PtQ1uHh

— INTERCLEAN (@intercleanshow) 17 mei 2018

Tennant komt ook met robotschrobzuigmachine

Met Sehmke gingen we vervolgens langs een aantal noviteiten waarmee het van oorsprong Amerikaanse bedrijf (met een vestiging in Uden) kwam. Als eerste beloofde ook Tennant met een robotschobzuigmachines te komen. De eerste autonome oplossing van Tennant is naar verwachting in 2018 in Noord-Amerika beschikbaar voor de T7-vloerschrobber, met daarna verdere uitbreiding naar andere wereldmarkten. Aanvullende modellen volgen. Tennant zet dus in op een machine die niet alleen als robot is te gebruiken, maar ook manueel. Voor de robot werkt Tennant samen met het robotbedrijf Brain Corp.

Stefan Sehmke van @TennantCompany demonstreert de T350, een staschrobzuigmachine voor grote oppervlaktes om alles goed te kunnen overzien @intercleanshow #Interclean #interclean2018 pic.twitter.com/spfuXn9iSW

— Service Management (@ServiceManagmnt) 17 mei 2018

Nieuwste serie schrobzuigmachines

Op de Interclean liet Tennant ook zijn nieuwste serie schrobzuigmachines: de Tennant T600 en T600e. Sehmke: “Het is een voortzetting van de 5680 die enorm populair was. Klanten zeiden tegen ons: niets meer aan doen. Maar na 10 jaar was het toch tijd voor vernieuwing.” De T600 en zijn eenvoudiger broer T600e zijn compleet vanaf de bodem opnieuw opgebouwd. “De vuilwatertank van 140 liter zit nu boven. Deze schrobzuigmachines zijn veelzijdig. Ze reinigen vrijwel elk hard vloeroppervlak, met een brede range aan reinigingskoppen. Daaronder een optie voor een orbitale beweging.” De machines zijn natuurlijk uitgerust met de ec-H2O-technologie waar Tennant om bekend staat. “Deze vermindert de impact van reiniging op het milieu door water elektrisch om te zetten in een innovatieve schoonmaakoplossing.”

Stand-on schrobzuigmachine handig voor het overzicht

Topstuk van de collectie van Tennant was de stand-on schrobzuigmachine T350. “Handig als je overzicht wilt houden en als operator soms even wilt stoppen, bijvoorbeeld om vuil van de grond te rapen. Hiermee kunnen schoonmakers meer dan 2.500 vierkante meter per uur schoonmaken zonder daarvoor aan prestaties op de vloer in te boeten.” Verschil met de concurrentie is dat deze machine een werkbreedte heeft van 60 centimeter, waar 50 centimeter gewoon is. “Hij weegt daarnaast 200 kilo. Dat biedt stabiliteit. Je duwt deze machine niet zomaar om.” Het Amerikaanse Tennant nam samen met een investeerder begin 2017 de Italiaanse IPC Group over. Als gevolg daarvan waren er nu ook stofzuigers op de stand van Tennant te zien. Eigenlijk IPC-machines, die van de kleuren en het logo van Tennant waren voorzien. “Niet onze corebusiness, wel wel mooi om onze range te completeren.”

Ook Neerlands trots: familiebedrijf @SpectroBV toont de schoonmaakwerkkast van de toekomst, met daarin ook een connected microvezelmop pic.twitter.com/zGWiPBnfh6

— Service Management (@ServiceManagmnt) 17 mei 2018

Spectro komt met twee proefprojecten

Het familiebedrijf Spectro, leverancier van private reinigingsmiddelen, is tegenwoordig ook bekend van het eigen merk Ecodos. Het heeft onder dat label een doseersysteem dat ook weer een stap heeft gemaakt. Dispensers van schoonmaakmiddelen zijn via een app te te bedienen en via de app is ook het verbruik te monitoren. Laurens Metternich kwam ook met microvezeldoeken en -moppen onder de naam Ecodos Method. “In combinatie met onze reinigingsmiddelen geeft de microvezeltechnologie een sneller, schoner en streeplozer resultaat.” Metternich liet ook twee proefprojecten zien. Als eerste de eMop. Metternich: “Deze is voorzien van een intelligente uitleesfunctie. Hiermee kan de gebruiker zien hoeveel reinigingsmiddel er per shift of per medewerker wordt gebruikt, en hoelang de mop per shift wordt gebruikt.” Als tweede de iHACCP, een online tool om reinigingsplannen, controlelijsten, productinformatiebladen en hygiëneinstructies te maken. “Met behulp van vrijwel iedere smartphone of tablet kan een dealer ter plaatse alle te reinigen objecten inventariseren.”

Bij @wmprofbenelux kun je (laten) uitrekenen (bijvoorbeeld voor je duurzaamheidsrapport) wat je bespaart door hun milieuvriendelijke middelen te gebruiken @intercleanshow #interclean #Interclean2018 pic.twitter.com/YxDYMaNLKj

— Service Management (@ServiceManagmnt) 17 mei 2018

Ideaal de tijd indelen tijdens het schoonmaken

Een deur verder liet Werner & Mertz een calculator zien waarmee de gebruiker kan berekenen hoeveel milieubesparing deze heeft behaald met de ecologische producten van de reinigingsmiddelenleverancier uit Duitsland. Handig voor het duurzaamheidsverslag. Ook kwam het bedrijf met een trainingsapp. Robert de Brauwer: “In de trainingsvideo’s tonen we het product en de servicevereisten. Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe een product correct gedoseerd moet worden, welke speciale veiligheidsmaatregelen de schoonmaker voor een product in acht moet nemen en hoe hij of zij ideaal zijn tijd kan indelen tijdens het schoonmaken.” Noemenswaardig waren ook de vierkante dozen met ecologische middelen voor de professionele vaatwasser en voor de professionele wasmachine. “Het karton kun je zo bij het oud papier doen en het plastic is van 100 procent gerecycled materiaal.”

Modulaire werkwagen met aluminium deuren

Paul Harleman van Vileda toonde vol trots de iQonnect, een samenwerking met het Nederlandse FacilityApps. Het komt er eigenlijk op neer dat het Duitse bedrijf hun systeem verder in de markt zet en dat wereldwijd. Daarmee kunnen gebruikers aan tijdsregistratie, ID-management, klachtenverwerking, takenbeheer en kwaliteitsmanagement doen. Ook kunnen ze rapportages uit het systeem trekken. Ook de nieuwe Origo 2 mag niet onvermeld blijven: Een modulaire werkwagen met eventueel een satellietwagentje er aan vast en met aluminium deuren. De stelen zijn aan de voorkant van de wagen te monteren en er kan zelfs een tablet op de wagen worden vastgemaakt. Tot slot kwam Harleman met MicronSolo, een disposable microvezeldoek die zachter dan zijn voorganger is gemaakt. “Je kunt hiermee 99 procent van de bacteriën van een oppervlakte verwijderen, zonder desinfectant te gebruiken.”

Duurzaamheidsaward van ECMR voor Diversey

Dichtbij het Zero Waste LAB in hal 7 reikte André Vonk van recyclebedrijf ECMR uit Urk een duurzaamheidsaward uit aan Henk Toering, directeur van onder andere Nederland bij Diversey. Dat laatste bedrijf had de meeste machines ingeleverd bij ECMR om te recyclen. Na in 2016 Kärcher en in 2017 Nilfisk, was het nu dus de beurt aan Diversey om de award op te halen. Achterin de Europahal liet Fred Homburg van private label reinigingsmiddelenfabrikant Militex een travelkit met meerdere concentraten aan reinigingsmiddelen zien. “Voor in huisjes, campers, caravans en andere plaatsen waar dat handig is zoals in de extramurale zorg. Je kunt met deze kit ongeveer een maand doen.” Hij liet ook het nieuwe label Ecofactory zien, een merk waarmee groothandels sier richting hun klanten kunnen maken. Een compleet nieuw avontuur is Militex aangegaan met Animal Life Plus. Daarmee zet het bedrijf uit IJmuiden een probioticamiddel in de markt voor het reinigen van vloeren en roosters bij boerderijen. “Dat zorgt voor een daling van ammoniak, minder stof en een frisse en schone stal.”

Een scrubhoek ter vervanging van het onhygiënische schuursponsje

Bij Wecoline uit Zwolle toonde directeur/eigenaar Hans Paul Visscher het Allure microvezelconcept. “De materialen zijn allemaal uitgevoerd in antraciet en zijn uitgevoerd met maar liefst 7 verschillende kleuren randafwerking.” Ook bijzonder is een variant met een scrubhoek, ter vervanging van het aloude en nimmer hygiënische schuursponsje. “In tegenstelling tot een spons kan de doek gewassen worden, waardoor de scrubhandeling altijd in een optimale hygiënische situatie plaatsvindt.” Bart Streefkerk van Midwest Rubbers showde in hal 2 Airoflex, een nieuw design voor zuigrubbers voor schrobzuigmachines. “Door dit design blijft er tot wel 50 procnt minder water op de vloer achter, waardoor bijvoorbeeld overdag schoonmaken zonder glij- en valincidenten mogelijk wordt.” Zijn collega durfde het aan met een machine twee rubbers te vergelijken, waarbij het natuurlijk het langste duurde voordat die van Midwest Rubbers knapte.

Stefan de Ruiter van Midwestrubber laat de sterkte van hun rubber zien via een strechttest. @intercleanshow #Interclean #interclean2018 pic.twitter.com/lMxEqL1Sy7

— Service Management (@ServiceManagmnt) 17 mei 2018


Als laatste waaiden we aan bij Ronald van Dooyeweert van Flash uit Oss. Ook daar geprefabriceerde, na gebruik weg te gooien microvezeldoeken voor single use. “Dat maakt ready to use cleaning mogelijk.”

Ronald van Doooyeweert van Flash demonstreert de door hen ontwikkelde disposable microvezeldoek voor het moppen @intercleanshow #interclean #interclean2018 pic.twitter.com/tTtyKBhCes

— Service Management (@ServiceManagmnt) 17 mei 2018


Een filmpje van dag 3 van de Interclean

Wat is er vrijdag 18 mei te doen op de Interclean?
• In tegenstelling tot de andere dagen, is het relatief rustig op de vrijdag. De beurs opent zoals gebruikelijk om 10.00 uur, maar sluit ook alweer om 15.00 uur.
• Alleen in de ochtend vinden in het Healthcare Cleaning LAB, het Zero Waste LAB en het Innovation LAB nog workshops plaats.
• Om 11.30 uur organiseert Amref Flying Doctors in het Healthcare Cleaning LAB nog wel een bijzondere workshop. Iedereen mag daar zijn idee voor een schoner en gezonder Afrika pitchen.

Lees ook
Dag 1 Interclean: De schrobzuigrobot kan het nu ook helemaal alleen
Dag 2 Interclean: Van configurator voor werkwagens tot Segwayachtige technologie

Launching Partners