Zo nu en dan ga ik met de taxi naar mijn bestemming. In de veronderstelling dat taxichauffeurs nog wel eens wat horen, maak ik een praatje. Met als vaste vraag: “Als we straks zelfsturende auto’s hebben, zijn er dan nog taxichauffeurs?”. Meestal krijg ik een antwoord in de trant van: “Natuurlijk, een taxichauffeur blijft noodzakelijk. Dat kan een auto nooit overnemen”.
Onlangs werden zes personen uit de schoonmaaksector gevraagd naar hun visie over de professionele schoonmaaksector in 2020. Duurzaamheid, gebruiksgemak, cradle to cradle, verder ontwikkelde microvezeltechniek, klantbeleving, hygiëne, resultaatgericht schoonmaken, gebruiksgemak – daar ging het vooral over. Een enkele keer viel de term digitalisering of iets vergelijkbaars.
Recent was ik bij een grote klant met een grote interesse in digitale technologieën die hun schoonmaakprocessen kunnen verbeteren. Wat mijn contactpersoon letterlijk zei, was nogal ontluisterend: “Van de schoonmaakbedrijven hoef je niets te verwachten. Die zijn daar niet echt mee bezig.”
Het rommelt
Digitalisering in de professionele schoonmaak, het lijkt nog niet echt bovenaan het prioriteitenlijstje te staan. Alsof we het gevoel hebben dat het aan onze schoonmaakwereld voorbij gaat. Dat het ons niet raakt. Omdat het nou eenmaal moeilijk is schoonmaakhandelingen te automatiseren. Maar is dat wel zo? Heeft de toenemende digitalisering van de maatschappij weinig impact op de professionele schoonmaak? Blijft het in onze branche relatief stil?
Wie goed luistert, hoort dat het rommelt. Er zijn wel degelijk signalen dat er iets verandert. Een paar startups die met professionele, gerobotiseerde schoonmaakmachines bezig zijn. Sealed Air gelooft er in en kocht pasgeleden Intellibot.
Cleanfix die een tweede versie van hun schrobzuigrobot ontwikkelt. Leveranciers van sanitaire hygiëne producten die ‘smart systems’ op de markt brengen. Marktpartijen als Helpling die via een digitale zijdeur de schoonmaakmarkt binnen komen. En ook zagen we tijdens de laatste ISSA/Interclean voor het eerst een aparte plek waar leveranciers schoonmaak software presenteerden.
Sparren met wetenschappers
Binnen vijf tot tien jaar is er – denk ik – veel veranderd in de manier waarop producten aangeboden worden (e-commerce), de manier waarop we onze schoonmaakprocessen managen (apps/software) en de hulpmaterialen waarmee we als mens de schoonmaak uitvoeren (robots, smart products).
Op 9 september dit jaar organiseert de VSR een kennisdag met als thema ‘Digitalisering in de professionele schoonmaak’. Gespecialiseerde wetenschappers en deelnemers uit het bedrijfsleven geven hun visie over digitalisering in de schoonmaak, robots en smart en connected products.
Een mooi moment om te horen en te zien wat er gaande is. Te sparren met wetenschappers over de toekomst van de schoonmaak. Te ‘voelen’ of het onze branche toch ook raakt.
Paul Harleman is business development director applications van Vileda Professional International.
het moet voor een klant niet te doorzichtig worden want dan kan men de klant niet meer belazeren met uren en met de uren word het meeste verdient met niet gewerkte uren als ik klantwas zou ik een open begroting willen met het aantal te werken ueren per week en die zou ik laten klokken en aan het eind van de maand de niet gewerkte uren van de rekening afhouden