Jaarlijks belandt er in Nederland zo’n 50.000 ton zwerfafval op straat en in de natuur. En het opruimen hiervan kost ons kikkerlandje elk jaar 250 miljoen euro, vertelde Vincent Breedveld van NederlandSchoon tijdens een interview met Service Management. Maar niet alleen openbare plaatsen hebben te maken met zwerfafval, ook locaties zoals scholen en flatgebouwen ervaren overlast van zwervend vuil. Locaties waar schoonmaakbedrijven actief zijn en waar de aanwezige schoonmakers dus worden opgezadeld met de taak om het afval op te ruimen. Drie tips voor gedragsbeïnvloeding om zwerfafval te verminderen.
Tip 1: Dagschoonmaak
Dagschoonmaak is niet nieuw, maar het is wel een onderdeel van gedragsbeïnvloeding. Op het moment dat gebruikers de schoonmaak zien, krijgt de schoonmaker letterlijk een gezicht. De gebouwgebruikers zijn dan minder snel geneigd om bijvoorbeeld de verpakking van hun boterham achter te laten.
Tip 2: Maak gebruik van de sociale bewijskracht
Mensen volgen het gedrag van andere mensen. Met de gedachte: Als het iedereen het doet, dan moet het wel kloppen. Zet het opruimen van afval dus in de vorm van een sociale norm die aangeeft dat veel mensen het zo doen. Wat ook helpt is het gebruik van positieve rolmodellen, zoals bekende Nederlanders. Mensen volgen eerder het voorbeeld van iemand naar wie ze op kijken.
Tip 3: Maak gebruik van nudging
Een nudge is een soort steuntje in de rug die de mensen onbewust helpt om bepaald gedrag te vertonen. Denk daarbij aan het plaatsen van fel gekleurde afvalbakken. Dan valt hij meer op en als mensen zien waar de afvalbak staat, bewust of onbewust, dan wordt daar veel meer afval in gegooid. Andere voorbeelden van nudging zijn voetstappen op de grond die naar de afvalbak toelopen of gedrag beïnvloedende teksten als ‘zo houden wij het hier schoon’. Daarmee bevestig je tevens ook weer die sociale norm uit tip twee.
Volg Service Management op LinkedIn:
Geef een reactie